Najlepiej zrób badanie krwi, wszystko będzie jasne. Suplement nigdy nie zaszkodzi, w większości zestawów witamin i minerałów jest żelazo, a już zwłaszcza w tych dla kobiet.
Witam koleżanki.
Od jakiegos czasu zyje w troche zalatanym trybie zycia i szczerze mowiac mam mało czasu na regularne odzywianie konkretne i zaniedbałam ten temat szczerze mowiac. Trwa to juz od poł roku i ostatnimi czasy bardzo pogorszyło sie moje samopoczucie. Czuje sie osłabiona, zdazaja sie krwotoki z nosa chodze, senna. Czy to moga byc objawy anemii? wybieram sie do lekarza i nie wiem na co sie szykowac.
Moze jakos witaminami czy suplementami diety da sie troche naprawic ta sytuacje?
Najlepiej zrób badanie krwi, wszystko będzie jasne. Suplement nigdy nie zaszkodzi, w większości zestawów witamin i minerałów jest żelazo, a już zwłaszcza w tych dla kobiet.
Karolin co do suplementu to ja biorę chelaferr, bo ma wysoka przyswajalność porównywalną do produktów pochodzenia zwierzęcego, w swoim składzie ma wit. z grupy B i wit. C no i opakowanie starcza na 30dni bo bierzesz tylko 1 tabletkę dziennie ! Ja jestem bardzo zadowolona![]()
Ja kiedyś jak miałam wykrytą anemię brałam Ascofer. 2 tabletki dziennie. Rano i wieczorem po 1. Oczywiście po jakimś czasie już zapominałam ale musiało pomóc bo potem było już dużo lepiej.
i ten chelaferr moge dostac bez recepty w aptece normlanie?
Tak normalnie bez recepty tylko ładnie musisz poprosić) chelaferr jest stosunkowo tanim suplementem, a bardzo skutecznym no i ma też pozytywną opinię Instytutu Matki i Dziecka
![]()
Zdrowiej!!
poza tabletkami muszisz stosować odpowiednią dietę dużo żelaza ma wątróbka, papryka, jedz dużo mięs czerwonych
Rodzynki, fasola szparagowa - ogólnie chyba rośliny strączkowe są bogate w żelazo, więc wcinaj, ile się da![]()
Jedz również ryby pod każdą postacią oraz wszelkie owoce jabłka poprawiają apetyt.