+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 2
1 2 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 15 z 24

Temat: przepisy na zdrowe przekąski

Talking przepisy na zdrowe przekąski

Często podjadam między posiłkami. Uwielbiam siedzieć przed telewizorem i chrupać chipsy czy inne shity. Czasem próbuję się opanować, zwłaszcza wieczorem, ale po chwili kręcę się po kuchni i myślę co by tu podskubać. Może jak ja macie silnie rozwinięty odruch podgryzania? Co można zjeść zdrowego, gdy napada nas łaknienie? Może macie jakieś przepisy na niedrogie i łatwe do zrobienia pyszności?

Junior Member

Odp: przepisy na zdrowe przekąski

Znalazłam na innym forum fajny przepis. Dziś zamierzam spróbować.
    Jabłka,
    śliwki (mogą być suszone bez pestek),
    orzechy lub migdały,
    sok z cytryny,
    miód, cynamon

Jabłkom odcinamy górną część tuz pod ogonkiem, wybieramy gniazdo nasienne łyżeczką, sok z cytryny mieszmy z miodem, miksturą smarujemy powierzchnię cięte owocu, pestkę śliwki zastępujemy migdałem, wkładamy do środka jabłka, przykrywamy odciętą częścią.
    do pozostałej miksturki dodajemy cynamon i polewamy deserek.
    Pieczemy w piekarniku lub mikrofalówce. Smacznego!

Junior Member

Temat stworzony pode mnie... centralnie... Uwielbiam jeść. Jestem okropnym łakomczuchem. Dlatego ciągle wyszukuje jakiś przepisików na fajne jedzonko, ale nie za bardzo tuczące, bo jak tyle jem to lepiej żeby było niezbyt kaloryczne, hehe. Polecam dwie sałatki:
    pierwsza: arbuz,natka pietruszki,feta, czerwona cebulka(maczana wcześniej np godz przed dodaniem w soku z limonek).. pokroić,wymieszać i zajadać
    druga: tofu wędzone (lub sałatkowe),awokado,ogórek zielony,pomidor,kuskus (lub bez).. mniam
    A na szybkiego i taniego to najlepsze są warzywka z jogurtem:
    Warzywa z dipem jogurtowym
    marchew, kalafior, brokuły, pomidor, ½ szklanki jogurtu naturalnego, ząbek czosnku, natka pietruszki lub szczypiorek
    W miseczce wymieszaj pół szklanki jogurtu naturalnego, zmiażdżony ząbek czosnku i łyżkę natki lub szczypiorku. Marchewką, kalafior, brokuły, pomidor obierz, umyj, podziel na cząstki i wyłóż na talerz.
    Smacznego wielkiego obżarstwa!
    Pozdro

Junior Member

Mufinki jabłkowe z otrębami owsianymi

Doskonałe na śniadanie lub odżywczą przekąskę pomiędzy posiłkami. Składniki na około 12 mufinków.
    2 duże zielone jabłka do pieczenia, 450 g białej mąki (niebielonej), 200 g otrębów owsianych, 2,5 łyżeczki sody oczyszczonej, 1 łyżeczka cynamonu, 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej, 500 ml soku jabłkowego Nagrzać piekarnik do 160°C. Nasmarować olejem formę do mufinków. Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę. W dużej misie wymieszać mąkę, otręby, sodę i przyprawy. Dodać pokrojone jabłka i tyle soku jabłkowego, aby powstało rzadkie ciasto. Wymieszać tylko tyle, aby składniki się połączyły. Nie mieszać zbyt długo. Nakładać ciasto łyżką do formy. Piec 25–30 minut, aż mufinki się zarumienią.

Member

polecam szczególnie zdrową przekąskę, jaką są koktaile.sa tak pożywne, że po jednej szklance naprawdę można się poczuć nasyconym. moim fenomenem jest koktail zrobiony z jogurtu naturalnego, jagód i truskawek mrożonych, do tego miód jako słodzik, banan, sok z cytryny.

super polecam też dodać do tego otręby i słonecznik.

Junior Member

ja przy diecie 1000 cal jadłam na śniadanko omlet z 5 ubitych na sztywno białek do tego 2 łyżki otrębów całego skrojonego w plastry banana lub jabłka i piekłam to na patelni po 2min. z każdej strony po upieczeniu polewałam łyżką jogurtu naturalnego i cynamonem poprostu dziewczyny palce lizać !!!! cały ten omlet ma 225cal!!!!!!!!! POLECAM

Junior Member

czesc Wam doskonaly temat dla mnie, bo wlasnie zapadl wieczor, cos bym w TV obejrzala na koniec dnia, ale nosi mnie po kuchni M&M'sy kuszą....Ale nie mogę, twarda będę! KOleżanka z pracy namówiła mnie na wafle ryżowe, ale samych nie umiem jeść. No i...trafiłam tutaj i problem się rozwiązał Dipy jogurtowe i lekkie, koniecznie cienkie wafle ryzowe GF ! dzięki za inspirację i czekam na kolejne

Junior Member

Dietetyczne Tiramisu
    Kto nie zna tego pysznego deserku niebezpiecznego dla pięknej sylwetki . Proponuje jego odchudzona wersje, pyszna i nie groźna dla bioderek )
    Skladniki:
    5 jaj
    3 lyzki maki kukurydzianej
    1 lyzeczka proszku do pieczenia
    1 szkl naparu z kawy
    0,5 kg serka homogenizowanego 0,1 % tluszczu
    slodzik w plynie
    aromat migdalowy
    kakao odtluszczone do posypania
    1 lyzka zelatyny

Wykonanie:
    Bialka ubic do bialosci, dodac slodzik w plynie, 3 lyzki maki, proszek do pieczenia, kilka kropel olejku migdalowego, delikatnie wymieszac, rozlozyc w blasze na papierze do pieczenia i piec przez ok 15 - 20 min w temp. 180°C
    Zoltka ubic do bialosci ze slodzikiem, dodac do tego ser, olejek migdalowy, rozpuszczona w odrobinie wody lub mleka zelatyne.
    Upieczony biszkopt wystudzic, przekroic na pol w poprzek. Naparem z kawy nasaczyc dolny placek. Wylozyc na niego polowe masy, przelozyc nastepnym plackiem, ktory rowniez nasaczyc kawa. Polozyc na niego reszte masy, wygladzic i obficie posypac odtluszczonym kakao. Wstawic do lodowki na kilka godzin do zastygniecia.

Junior Member

Dietetyczna Wuzetka
    Biszkopt
    3 jajka
    słodzik
    2 łyżki mąki kukurydzianej
    2 łyżki otrąb owsianych
    1 łyżka otrąb pszennych
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

Żółtka utrzeć ze słodzikiem do białości. Piane ubić ze szczypta soli. Do żółtek dodać make, proszek i otręby. Dodać trochę piany i dokładnie wymieszać. Dodać resztę piany i wymieszać delikatnie. Wylać na blaszkę piec ok 15 min. Wyciągnąć i wystudzić, przekroić placek na pół w poprzek by można było go złożyć.
    Ja otreby zmielilam.

Masa:
    300g serka homo
    3 jajka
    słodzik
    2 łyżki żelatyny
    zapach waniliowy
    1 łyżka kakao

Białka ubić. Żółtka utrzeć ze słodzikiem do białości. Dodać serek,zapach,ubite białka . Żelatynę rozpuścić w malej ilości gorącej wody, lub mleka,dodać trochę masy (aby ja ostudzić), wymieszać i wlać do masy mieszając.

Biszkopt ułożyć w pojemniku, nasączyć aromatem rumowym ( dowolny zapach ) wymieszanym z mlekiem zalać częścią masy. Czynność powtórzyć z drugą częścią placka i druga częścią masy. Wierzch obsypać obficie kakao. Ja dalam mase tylko w srodek placka, ale mozna i na wierzch. Dobrze schłodzić. Można wstawić do zamrażalnika to będzie jak lody.

Junior Member

Warzywa z dipem jogurtowym
    - marchew
    - kalafior
    - brokuły
    - pomidor
    - ½ szklanki jogurtu naturalnego
    - ząbek czosnku
    - natka pietruszki lub szczypiorek

W miseczce wymieszaj pół szklanki jogurtu naturalnego, zmiażdżony ząbek czosnku i łyżkę natki lub szczypiorku. Marchewką, kalafior, brokuły, pomidor obierz, umyj, podziel na cząstki i wyłóż na talerz.

Surówka piękności
    Łyżkę płatków owsianych zalej 3 łyżkami niegazowanej wody. Pozostaw na noc. Rano dodaj sok z połowy cytryny, łyżkę skondensowanego mleka, łyżkę startych orzechów i 2 średnie jabłka utarte na tarce o dużych oczkach. Wszystkie składniki wymieszaj.

Krówko, robiłam Twoje Tiramisu i wyszło przepyszne, ale do kremu musiałam dodać jeszcze jedną łyżkę żelatyny i włożyć go na trochę do lodówki, żeby stężał. Ciasto do przekładania mimo nasączenia wydaje się też mało kawowe, może więc nie jest to do końca tiramisu, ale i tak jest wyborne, wszystkim w domu bardzo smakuje.
    Musiałam też użyć serka 7% tłuszczu, chudszego nie znalazłam, ale nie mam osobiście nic przeciwko takiej ilości tłuszczu, lepsze to od serka mascarpone, którego używa się w tradycyjnym tiramisu.
    A ciasto przykleiło mi się do papieru, ale jakoś je oderwałam- z pomocą mamy.

Junior Member

pieczone frytki selerowe

Frytki selerowe to mega pyszne i zdrowe danie.
    Składniki:

* jeden seler obrany, umyty i pokrojony na frytki
    * 2 łyżki oliwy z oliwek
    * ulubione przyprawy,

Oliwę mieszamy z przyprawami. Pociętego selera układamy na blasze, polewamy oliwą z ziołami mieszamy rękoma, tak, żeby seler był otoczony nią z każdej strony. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni i wstawiamy tam naszego selera w przyprawach. Powinien się piec ok 15 minut. W czasie pieczenia mieszamy frytki od czasu do czasu. Piekę na złoty kolor i aż będą chrupiące

Do tego dip śmietanowo-ziołowo-czosnkowy i voila

Junior Member

Moje ulubione dipy :
    1) 1 łyzeczka miodu , 1 - 2 łyzki octu balsamicznego , 1 łyżeczka musztardy , 6- 7 łyżek oleju , pieprz cayenne albo czosnek - dodawać i mieszać w tej kolejności
    2) 3 łyżki majonezu , 2 łyzki ketchupu , 5- 6 ząbków czosnku , 1 mała cebula drobno pokrojona, szczypya pieprzu , słodka papryka, chiński sos chili
    3) 2 łyzki drobno posiekanej salaty , 3 łyżki octu winnego /soku z cytryny , 10 łyżek oliwy , 4 ząbki czosnku , pół łyżeczki miodu , 1 łyżeczka musztardy, 1 łyzka posiekanego koperku, 3- 4 łyzki majonezu, 5 oliwek bez pestek , sól, pieprz całośc zmiksowac

Junior Member

Super pyszne i super sycące są różnego rodzaju koktajle owocowe czy warzywne. Ja miksuję to co mam pod ręką i zawsze wychodzi

MOJE PROPOZYCJE DLA OSÓB DBAJĄCYCH O LINIĘ

Pietruszkowa zieleń
    1 banan
    garść pietruszki
    kilka kostek lodu
    woda

Wieloowocowy smoothie
    szklanka mieszanki mrożonych owoców (jagody, truskawki, maliny, porzeczki)
    garść liści szpinaku
    łyżeczka miodu
    łyżeczka oliwy
    woda

Z nutą mango

2 owoce mango
    garść liści sałaty
    łyżeczka oliwy
    woda

Jabłkowo- kapuściany smoothie
    4 jabłka
    4-5 liści kapusty włoskiej