+ Odpowiedz na ten temat
Strona 2 z 2
PierwszyPierwszy 1 2
Pokaż wyniki od 16 do 24 z 24

Temat: przepisy na zdrowe przekąski

Junior Member

Odp: przepisy na zdrowe przekąski

Surówka piękności
    Łyżkę płatków owsianych zalej 3 łyżkami niegazowanej wody. Pozostaw na noc. Rano dodaj sok z połowy cytryny, łyżkę skondensowanego mleka, łyżkę startych orzechów i 2 średnie jabłka utarte na tarce o dużych oczkach. Wszystkie składniki wymieszaj.
    Migotko Twoja sałatka piękności bardzo mi smakuje, dziękuje za ten fajny przepis.

Junior Member

Próbowałyście bezalkoholowej bloody mary - sok pomidorowy z przyprawami i kostkami lodu - pycha!

A inna przekąska poprawiająca mi nastrój to mix kiełków - taką mieszankę można kupić w supermarketach, przysmażony na patelni na małej ilości oliwy i dodaje zioła przyprawy, wybierzcie takie co lubicie, ja daję paprykę słodką i ostrą, sól ziołowa, pieprz, czosnek, bazylię... Kiełki to zdrowa i pyszna przekąska!

Member

polecam pieczone jabłka z cukrem waniliowym i cynamonem mniamiiiiiiiii

Junior Member

dobre i chyba nie aż tak kaloryczne są też galaretki z owocami lub kisiel - bardzo lubię

Dawno nikt nie był tutaj

Podaję kilka przekąsek
    - 2 niewielkie jabłka
    - 2 małe mandarynki
    - 125 g serka wiejskiego z kilkoma orzechami lub migdałami
    - 1 pomarańcza posypana kostką gorzkiej czekolady
    - 1 batonik proteinowy

Junior Member

Ja do podjadania gotuje sobie na parze mieszankę warzyw i jem jak tylko mam ochotę sięgnąć po coś słodkiego Kupiłam sobie papier do gotowania na parze i warzywa smakują dużo lepiej niż gotowane w wodzie, bo niestety to co najlepsze i najbardziej wartościowe wylewamy z wodą a gotując w papierowych sakiewkach wszystko co dobre zostaje w warzywach i smakują dużo lepiej. polecam, u mnie ten sposób na podjadanie się sprawdził nawet z nawiązką bo nie dosć że jem zdrowo to jeszcze chudnę

Papier to bardzo dobry pomysł

Można jeszcze mieć stale przy sobie trochę orzechów lub inne ulubione pestki. Taka "garść" zjedzona na przekąskę to źródło bardzo dużej ilośći witamin i minerałów. Uwaga jednak z ilością, bo bakalie choć zdrowe są wysokokaloryczne.
    Smacznego

Junior Member

no. garśćś orzechów to podobno super przekaska raz dziennie naljepiej po południu. tylko czy ktoś sie tym najada!?!?!

Przekąska, to taka mała iskra, która podtrzymuje cały proces metabilizmu na wysokich obrotach. To mała ilość pożywienia jedzona między innymi po to, aby nie "rzucić" się na posiłek główny np. po powrocie z pracy. Dlatego garść bardzo zdrowych (uwaga na kalorie) orzechów zjedzona np w autobusie spokojnie zasyci.

Od czasu rozpoczęcia jedzenia do momentu, odczucia sytości upływa ok. 20 min. Nawet zbilansowane jedzenie zjedzone w ciągu kilku min, nie daje poczucia najedzenia. Dlatego, aby schudnąć zjadajmy małe porcje długo przeżuwając każdy kęs i wstawajmy od stołu z poczuciem niedosytu.

+ Odpowiedz na ten temat